Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

NÉPDALKÖRÖK VERSENGÉSE A SZERENCSI VÁRBAN

A szerencsi Rákóczi-vár ismét csodálatos kulturális eseménynek adott helyszínt július 19-én. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Népdalversenye negyedik területi megmérettetésére került sor ugyanis a történelmi falak között, melyre szép számmal érkeztek a versenyző csapatok. Főként környékbeli kórusok gyűltek össze, de távolabbról ellátogattak összemérni tudásukat.

Az esemény Identitás további Borsod-Abaúj-Zemplén megyében erősítése “projekt keretében került megrendezésre. Az előadók mellett természetesen meghívott vendégek is tiszteletüket tették az eseményen, Nyiri Tibor Szerencs polgármestere és Szabó Gergely a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötték a megjelenteket.

Nyiri Tibor a város vezetője örömét fejezte ki hogy az idén már nem először találkozik a népdalkörrel és helyt adhat a megmérettetésnek. Az iskolában is megvannak a kórusok, a vezetőknek pedig azon kell dolgozni hogy a felnőtt és fiatal generáció is bekapcsolódjon ebbe a mozgalomba. A lelkekben a szép magyar nyelvet és kultúrát ápolni kell, ebbe beletartozik a tánckultúra is. Aki együtt énekel annak szíve és lelke van igyekszünk a magunk médiáján keresztül a város és város környékén a televízió által is öregbíteni.

Szabó Gergely alelnök úr elmondta, a rendezvény nem is lehetne méltóbb vagy beszédesebb helyszínen hiszen egy vár mindig a nemzet és a nemzeti értékek egyik bástyája. Az egyik legfontosabb tényező a magyar értékek továbbörökítéséről kell hogy gondoskodjanak, nekünk kell ,megteremteni azt az értéket amit a jövőben tudnak majd kamatoztatni A magyar népi kultúra őrzése nem csak erre a rendezvényre és napra jelent prioritást Szerencsen, hanem a mindennapokra is jellemző. Nagy öröm volt hallani hogy az iskolában kórusok és néptánccsoport van. Ennek a programnak is az a célja hogy azt a szikrát elültessük a jövő szívébe, lelkébe, ami jelen pillanatban még egy kis mag, amikor vetünk nem kifelé hanem befelé építkezünk. Ezt a feladatot Önök szívvel és lélekkel, hazájuk iránti mérhetetlen szeretetből csinálják. Nagyon fontos és meg kell találni azt a módszert ami a fiatalok szívét kinyitja, hogy azt a magot amit nemzeti érzésnek, magyarságnak, nemzeti tudatnak vagy bármilyen érzelemből fakadó csodának nevezünk, azt bele tudjuk ejteni. A fiatalokon lévő népi viselet nagyon dekoratív, jó ízléssel modern módon lehet viselni. Ugyanígy a népdalokat is bele lehet szőni a mindennapokba, el kell hogy vessük minél több ember lelkében a nemzeti identitás magját. Köszönetét fejezte ki a nemzetépítő és hagyományőrző munkát végzők felé, segítenek a hagyományokat továbbörökíteni.

A versenyen összesen hat csoport mérkőzött meg és egyéni kategóriában hárman mérték össze tudásukat, az eredményhirdetés délben történt meg. Minden csapat kiemelkedő eredményt nyújtott ,az egyéni versenyzők is kiválóan szerepeltek így a zsűrinek nem volt könnyű dolga, Gebri József karnagy ,elnök úr értékelte a produkciókat, Az első helyet a tállyai Nefelejcs Népdalkör érdemelte ki, második helyen végzett a felsőzsolcai Rozmaring Népdalkör és a szintén felsőzsolcai Férfi Népdalkör. Szintén döntetlen állás született a dobogó harmadik fokán, A tapolcai Kerek Kórus és a bodroghalmi valamint tiszakarádi tagokból álló Halom dalkör. Az egyéni versenyzők közül mindhárom versenyző első helyezést ért el. Szabó Zalán, Szlávikné Komár Krisztina és Hajnal Sándorné csodálatos teljesítményt nyújtott. Mindenki élményekkel gazdagon térhetett haza a hagyományőrző kulturális eseményről, melynek következő fordulója a döntő, szeptember 21-én a Vármegyeházán kerül megrendezésre.

     


Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 5

Yesterday 369

Week 374

Month 6669

All 694500

Currently are 21 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions