Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

Átadták a regéci vár újjáépített palotaszárnyát

Átadták a II. Rákóczi Ferenc otthonaként is ismert regéci vár keleti reneszánsz palotaszárnyát. Az egykori palotaszárny újjáépítése, valamint a csatlakozó épületrészek állagvédelme az INTERREG határon átnyúló program keretében valósult meg. Július 31-én, a projekt ünnepélyes zárórendezvényén tárogatójáték fogadta a vendégeket Dani Attila és Veress Zoltán előadásában, majd kezdetét vette a megnyitóünnepség.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, hogy a vár és a környéke olyan érték, amely sokakat vonz, hiszen több látványosság mellett a regéci vár is öregbíti Zemplén és Abaúj hírnevét a Kárpát-medencében. A képviselő szerint az ilyen fontos műemlékek rendbetétele, fejlesztése kulcsfontosságú, hiszen zászlóshajóként képesek magukkal húzni az egész térséget, és ez a gazdasági fejlődésére is jótékony hatással lehet. Hörcsik Richárd kiemelte, hogy ebben az évben kezdődött el a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program, amely 150 milliárd forint fejlesztési pénzt nyújt a térség turisztikai vonzerejének növeléséhez.

Bakos Ferenc, Regéc polgármestere felidézte, hogy a község 1999-ben kezdett bele a vár megmentésébe, és akkoriban a megmaradt romokat még sűrű bozót és törmelék borította. A polgármester méltatta a község korábbi vezetőjének, Kormos Istvánnak a kimagasló szerepét a megmentésben, és háláját fejezte ki azért, hogy ő maga is bekapcsolódhatott a munkába már a kezdetekkor. Bakos Ferenc megemlékezett az első igazán nagy fejlesztésről, melynek keretében pályázati támogatással 2015-ben újjáépült a vár Öregtornya, létrejött a bejáratnál lévő fogadóépület, valamint az interaktív látogatóközpont a település központjában. A polgármester hangsúlyozta, hogy nem hagyhatjuk veszni őseink hagyatékát és történelmi kultúráját, ezért kötelességük foglalkozni a várral. Dr. Virág Zsolt projektvezető, művészettörténész ismertette a regéci vár történelmét, majd elismerő szavakkal illette a felújításban és a kiállítás összeállításában résztvevő szakemberek munkáját. A Várallyay Réka kurátor és művészettörténész által létrehozott tárlatról a projektvezető elmondta, hogy egyrészt a minden várban általánosan bemutatott helyi ismereteket rögzíti, másfelől olyan speciális témákat is felvonultat, amelyek máshol nem lelhetők fel.

A beszédeket követően Polgári Ferenc római katolikus plébános és Molnár Dezső görögkatolikus parókus megáldották az új épületet, majd a nemzetiszín szalag átvágásával hivatalosan is megnyílt a regéci vár keleti reneszánsz palotaszárnya. Ezt követően Pelsőczy László színművész és művészbarátai váravató emlékműsorral szórakoztatták az érdeklődőket, akik megtekinthették az átadott épületben helyet foglaló kiállítást is.

Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Globo Konyha

14:30 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 43

Yesterday 726

Week 43

Month 12387

All 686389

Currently are 192 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions