Vivid - VirtueMart Template

GloboTV

112 ÉVE SZÜLETETT WASS ALBERT

A magyar irodalom egyik ellentmondásos alakja, Wass Albert erdélyi magyar író és költő 1908. január 8-án született Válaszúton. A hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást se venne róla, miközben mások a legnagyobbak között emlegetik. Politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon. Egyik leghíresebb könyve a Kard és kasza, amelyben több generáción keresztül tekinti át a magyar történelmet, 1050-től egészen a jelenkorig, a saját, ősi nemzetiségének történetén keresztül. Az író 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt.

Műveit itthon csak a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban szinte ismeretlen volt. Irodalmi munkásságának kritikai feldolgozását ma is végzik. Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. Az ünnepi megemlékezésen Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott köszöntötte a jelenlévőket, aki beszédében kiemelte, hogy az idei évben lesz Trianon századik évfordulója, amelyet a Magyar Országgyűlés határozatban a Nemzeti Összetartozás évének nyilvánított. A kormánymegbízott beszédében szólt arról, hogy az író végig élte a huszadik századot, amely az emberiség történelmének legsötétebb korszakának bizonyult. Minden igazságtalanságot megkapott, amellyel a korszak sújtotta. Demeter Ervin köszöntő beszédét Wass Albert idézettel zárta, majd Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, aki szólt arról, hogy egy elnyomó világ koronatanúja volt az író. Az elnök hozzátette, hogy a költő, hazafi a magyar nemzeti öntudat elhívatott szószólója, magyar örökségünk kiszakíthatatlan része, az erdélyi világszövetség társelnöke volt. A költő olyan egyéniség, akinek rendíthetetlen jelleme szilárd bástyául szolgált a nemzeti identitásunk megtartásáért folytatott történelmi harcban. A Megyeháza udvarán az erdélyi Jód-patak völgyéből származó emlékkőnél – ami Wass Albertnek állít emléket - koszorút helyeztek el az esemény résztvevői. A megemlékezés keretében a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium diákjai az alkalomra készített műsorukat mutatták be.

Online televízióadás

online television

Globo Heti Műsorújság

mecenatura logoA Globo Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

A Globo Televízió műsorai a FIX Televízióban:

Globo Világjáró premier: Kedd 21:00

ismétlés: Hétfő 16:30 Vasárnap 14:30.       

Megyei Híradó premier: Csütörtök 15:30

ismétlés: Hétfő 10:00 Vasárnap 14:00.

                 

Hirdetések

milshop banner 190513 2

Partnereink

Globs logo black

tropical logo3

 

BSAlapitvany

SFbBox by afl odds

Today 155

Yesterday 256

Week 692

Month 155

All 218066

Currently are 31 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions