Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

HŐSEINK AZ ÉTLAPON KÖNYVBEMUTATÓ TARCALON

Csontos László Miskolcon született, majd két diplomás történészként, újságíróként helyezkedett el. 2018-tól kipróbálta magát az írás egy másik területén, amikor megírta történelmi kisregény trilógiáját. Azóta megjelent egy falumonográfiája és egy történelmi útikönyve. Mostani kötete, a Hőseink az étlapoN vegyíti a történelmet, a gasztronómiát és a borkultúrát. Tarcalon, a 6 Puttonyos Borfaluban megrendezett könyvbemutatón Csontos László először korábban megjelent köteteiről szólt, és első trilógiájával kapcsolatban elmondta, hogy nem csak tanulta, de nagyon szereti is a történelmet.

Ezek a könyvek elsősorban nem csak a csatákat mutatják be, hanem azok túlélését, következményeit és minden küzdelmét. Igyekezett minél pontosabb, az írásaira jellemző filmszerű leírást adni a korabeli társadalomról és körülményeiről. Az egyik elbeszélés például a térséget is érintő kurucokat helyezi főszerepbe. Mindhárom könyv komoly háttérmunkát és a megfelelő szakirodalmak ismeretét igényelte, mivel ezáltal tudott a leghitelesebb képet adni az akkor élők harccal átszőtt mindennapjairól. Nagy hangsúlyt fektetett az akkori szokásokra, hagyományokra és a történelmi pontosságra. Következő kötete egy monográfia, amit felkérésre írt a Mogyoróska nevű katolikus falunak. Az általános információkon túlmenően belevitt egy kis szociográfiát is, amihez az ott élő idősebb lakosokkal készített interjúkat. Legújabb könyvében a reformkort mutatja be és ennek a korszaknak a hőseit, akikről úgy gondja, hogy méltán lehetünk rájuk büszkék. 12 nagy jelentőségű történelmi személyt választott ki ebből az időszakból, akik a kötet középpontjába kerültek. Ezen nemzeti hősök történetét összekötötte a gasztronómiával, hiszen közös bennük, egy kivétellel, hogy mindannyijukról neveztek ez ételeket. A kivételt Bem József jelentette, akiről fogás nem kapott elnevezést, de egy különleges likőr igen. A lapok alatt felsorakoztatott ételek kiegészítéseként borokat párosítottak hozzájuk ezzel is összekötve, teljessé téve a történelmi receptkönyvet. Átadta a szót Varjú Imre séfnek, aki a megnevezett fogások közül elkészített egyet-egyet és az ő receptjeivel egészül ki a könyv. Elmondta, hogy számára és csapatának is egy nagyon jó és érdekes kihívás volt ez a feladat. Ők is úgy gondolják, hogy a hagyományokat tisztelni kell, és fenn kell tartani az utókor részére. Igyekezett modern jegyeket belecsempészni a klasszikus receptekbe, ezáltal saját stílusával felfrissíteni azokat. Az ő kedvence a fácánmell gróf Széchenyi módra, amit az új étlapjukra és terveznek felhelyezni. Csontos László kiemelte még többek között a töltött tojást Petőfi módra nevű kosztot, valamint a Jókai féle töltött paprikát is. Ezekhez az ételekhez Varkoly Ádám, a környék egyik legfiatalabb borásza ajánlott borokat, aki elmondta, hogy nehéz feladat volt a párosítások kitalálása, hiszen abban az időben még más szőlőfajták voltak jellemzőek a térségben. Véleménye szerint az egyik legnagyobb kincsük a tokaji aszú, ami a fogások az egyik legszebb párosítás lehetne. Összességében úgy gondolja, hogy egy kiváló borsort sikerült összeállítaniuk figyelembe véve a múlt jegyeit és a történelmi személyek egyediségét, Csontos László könyve nagyszerű olvasmány lehet a történelem kedvelőinek, a gasztronómia szerelmeseinek, de ugyanakkor a háziasszonyoknak is, hiszen könnyen elkészíthető recepteket tartalmaz, amelyek mindenképpen megérnek a próbát. Az író legtöbb kötete megvásárolható papír formában, de az összes megjelent irománya elérhető digitális formában is.



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 33

Yesterday 199

Week 1215

Month 7510

All 695341

Currently are 89 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions