Vivid - VirtueMart Template

GloboTV

Lezárult a projekt: biztosított az egészséges ivóvíz a megye 78 településén

IMG_6059.JPGBefejeződött az „Észak-magyarországi régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának a biztosítása” című szakaszolt beruházás. A Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás projektje hazai és Európai Uniós pályázati pénzügyi források felhasználásával valósult meg. A beruházás általános célkitűzése az volt, hogy javítsa a megye 78 településén az életminőséget a minden szempontból megfelelő, egészséges és élvezhető minőségű ivóvíz folyamatos biztosításával. Konkrét célként jelölték meg, hogy az EU-s irányelvekkel harmonizáló hazai jogszabályi előírásoknak megfelelő szintre csökkenjen az érintett településeken az ivóvíz arzén, ammónia, nitrit, vas, mangán és bór tartalma, és ezzel biztosítottá váljon minden fogyasztó számára az egészséges, tiszta ivóvíz. A beruházás eredményeként immár közel 93 ezer lakos jut hozzá a megfelelő minőségű közműves ivóvízhez.

A projekt zárórendezvényét július 28-án tartották a Szerencsi Turisztikai Központban. Az eseményen elsőként a társulásban gesztorként résztvevő Szerencs polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Nyiri Tibor hangsúlyozta az élet számára elengedhetetlen víz fontosságát, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy kötelességünk óvni és megőrizni a jövő nemzedéke számára. A városvezető úgy fogalmazott, hogy fantasztikus kincs van a kezünkben, amit csak akkor veszünk észre, ha éppen nincs.
Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy ez egy nemzetgazdasági szinten is jelentős beruházás volt, amelyet a magyar kormány és az Európai Unió együttesen több mint 6 milliárd forinttal támogatott. Az államtitkár beszélt arról, hogy Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, és továbbra is kiemelt cél a környezet hatékony védelme: a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében jelentősen meg kívánják növelni a napelemes kapacitást, felszámolják az illegális hulladéklerakókat, támogatják az elektromos közlekedés terjedését, megóvják a haza vizeket. Steiner Attila szerint azonban az intézkedések csak úgy lesznek működőképesek, ha az állampolgárok is felelősen gondolkodnak.
Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője gratulált a résztvevőknek a közel másfél évtizedes, embert próbáló munka elvégzéséhez, és felidézte, hogy édesapja, a néhai Koncz Ferenc is nagyon hitt a projektben, rengeteget dolgozott rajta, és szívügye volt a fenntartható fejlődés. A képviselő szerint fontos beszélni a környezetvédelemről, de még fontosabb, hogy tegyünk is érte, ezért mindenkit arra invitál, hogy vegyen részt az ezzel kapcsolatos megmozdulásokban.
Kiss Attila projektvezető ismertette a beruházás előkészítési fázisát, majd a megvalósítási szakaszban elvégzett feladatokat. Mivel a beruházó a 2007-2013 közötti programozási időszakban nem tudta teljes körűen ellátni a kivitelezést, ezért szükségessé vált a projekt szakaszolása. A mintegy nettó 7,2 milliárd forintos fejlesztés első szakasza 2012 és 2016 között, a második 2016 és 2021 között zajlott. A projekt keretében 12 egymástól fizikailag teljesen elkülönülő alprojekt helyszínein történtek ivóvízminőség-javítást célzó fejlesztések. A közel 90 millió forintos eszközbeszerzés keretében az ivóvízellátás biztonságos üzemeltetési feltételeinek elérését szolgáló 2 db nagy teljesítményű áramfejlesztőt, egy vízszállító autót és egy vízveszteség-elemző/vízszivárgás-kereső mérőkocsit vásároltak, melyeket a Borsodvíz Zrt. üzemeltet.

A beruházás alprojektjei a következők voltak:
1. Damak község vízminőség-javítása
2. Encs kistérségi rendszer környező településeinek vízminőség-javítása
3. Nagykinizs, Szentistvánbaksa vízminőség-javítása vízjogi létesítési engedélyezési terve
4. Felsővadász környező településeinek vízminőség-javítása
5. Korlát, Hejce, Vizsoly, Vilmány, Hernádcéce, Fony vízminőség-javítása
6. Hejőkeresztúr, Hejőszalonta vízminőség-javítása
7. Nyésta vízminőség javítása
8. Szerencs, Bekecs, Golop, Prügy, Taktakenéz vízellátó rendszer településeinek vízminőség-javítása
9. Abaújvár és Pányok vízminőség-javítása
10. Keresztéte és Büttös vízminőség javítása
11. Boldogkőváralja, Boldogkőújfalu, Abaújalpár vízminőség-javítása
12. Tolcsva, Olaszliszka és Vámosújfalu-Komlóska vízminőség-javítása

Online televízióadás

online television

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba - új adás

09:00 Szomszéd Vár

10:00 Qvantum

12:00 Szemeszter

14:00 Youtube Hiradó

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

mecenatura logoA Globo Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

                 

Hirdetések

milshop banner 190513 2

SFbBox by afl odds

Today 56

Yesterday 162

Week 218

Month 3173

All 342651

Currently are 35 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions