Vivid - VirtueMart Template

GloboTV

NÉZZÜNK TÜKÖRBE

Mindennapi függőségeink címmel tartott előadást Zacher Gábor, toxikológus, főorvos január 10-én, Tarcalon a 6 Puttonyos Borfaluban. A toxikológus beszédében kiemelte, hogy a boldogság pozitív érzelmekkel jellemző mentális állapot. A boldogság, boldogtalanság, függőség témakörét tálalta könnyed stílusban, majd hozzátette, hogy a statisztikai adatok alapján a magyar lakosság mintegy ötvennyolc százaléka tartja boldognak, érzi jól magát a bőrében, szemben például Írországgal, ahol nyolcvan százalék ez az arány. Az előadás további részében hétköznapi dolgaink, tevékenységeink alapján összerakott tükröt tartott elénk.

Az alapkérdés a szakember szerint az, hogy mennyire tudjuk keretek között tartani a saját függőségeinket, hogy abból probléma ne adódjon. Kábítószer, dohányzás, szerencsejáték, kávé, internet, vásárlás, mind alapját adhatják a függőség kialakulásának. Felhívta a figyelmet arra, hogy alapvetően semleges töltetű szóként értelmezzük a függőség kifejezést. Mindig a szövegkörnyezet határozza meg, hogy miféle függőségről van szó. Amikor egy embert valamely tevékenység kellemes, jó érzéssel tölt el, ismételni szeretne, miközben tisztában van azzal, hogy a tevékenység függőjévé válhat. A toxikológus kiemelte, hogy a szülői mintaadás a döntő sok függőség megelőzésében. A tiltás, fenyegetés nem biztos, hogy célt ér. Ha huszonéves fiúk csapata elmegy egy szórakozóhelyre, ahol fogyaszt alkoholt, amit aztán gyakran cigaretta követ, alap¬vetően nem kell tartani a rászokástól, ha jó a minta, akkor kifejlett kontrollmechanizmus működik. Zacher Gábor kiemelte, hogy a függőség – ha például ¬kémiai szerektől való függőségről beszélünk – nem az örömről szól, hanem arról, hogy a függő személy „működéséhez” kell a szer. Az alkoholistának például kezdetben van a ¬kedvenc itala és eljut addig, hogy reggelente remegő kézzel szorítja meg a tömény alkoholt tartalmazó kis üveget, ezután a kézremegése elmúlik, tehát nem az öröm az oka a fogyasztásnak, hanem hogy működni tudjon. Ilyenkor bizony segítség kell. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy rengeteg függőség fenyeget a hétköznapjainkban, mobiltelefon, számítógép, közösségi média, nikotin, amely a szakember szerint az egyik legintenzívebb függőségnek számít, de ide sorolhatjuk az ételt, koffeint, gyógyszert és a munkát. Utóbbiból is alakulhat ki függőség. A munkaalkoholista például nem tudja felmérni, hogy mikor fogynak el az energiatartalékai. Pedig fontos, hogy kell tudni „semmit csinálni”, fel kell tudni tölteni a tartalékokat, különben pszichoszomatikus tünetek jöhetnek elő, fejfájás, alvászavar, puffadás, amelyek a többi között kiégéshez vezetnek. A függőségeken túl lehet jutni, meg lehet tőlük szabadulni, de nagyon fontos, hogy ahhoz előbb fel kell ismerni és akarni kell orvosolni a függőségeinket.

Online televízióadás

online television

Globo Heti Műsorújság

mecenatura logoA Globo Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

A Globo Televízió műsorai a FIX Televízióban:

Globo Világjáró premier: Kedd 21:00

ismétlés: Hétfő 16:30 Vasárnap 14:30.       

Megyei Híradó premier: Csütörtök 15:30

ismétlés: Hétfő 10:00 Vasárnap 14:00.

                 

Hirdetések

milshop banner 190513 2

Partnereink

Globs logo black

tropical logo3

 

BSAlapitvany

SFbBox by afl odds

Today 151

Yesterday 256

Week 688

Month 151

All 218062

Currently are 21 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions